tiistai 2. lokakuuta 2012

Hyvinvointiteknologian opinnoista syvempää tietoa omaan työhönEsteettömyys on sana ja ajatus jota käytetään nykyään paljon, mutta jota toteutetaan vielä liian vähän ympärillämme. Emme itse välttämättä huomaa liikkumis-ja toimintaesteitä arjessa, ellei jokin asia tai tapahtuma pakota meitä siihen. Fysioterapeutin työssäni kohtaan jatkuvasti tilanteita, joissa huomaan näitä epäkohtia. Teen työtä erilaisten liikkumis-ja toimintaesteisten ihmisten parissa ja heille esteettömyysongelmat ovat liiankin tuttuja. Mielenkiintoni esteettömyyteen ja ongelmien ratkomiseen onkin vain lisääntyneet vuosien mittaan, mutta pätevyyttä siihen ei ole ollut saatavilla, ennen kuin nyt.


Hyvinvointiteknologian opinnot löytyivät internetin kautta vähän sattumalta. Olin miettinyt erikoistumisopintoja ja selailin TAMKin sivuja ja tarjontaa siellä. Hyvinvointiteknologian opintoihin oli juuri loppunut haku, joten jouduin odottelemaan vuoden seuraavaa hakua. Ja odottavan aikahan on pitkä. Odotus onneksi palkittiin ja pääsin opiskelemaan tammikuussa 2012. Töissä olin puhunut jo opintielle ryhtymisestäni ja koska tein tuntitöitä, minun oli helpompi järjestää opiskeluaikaa. Ylemmän amk-opintojen hyvä puoli on myös tässä, että pystyy samalla tekemään työtä ja opiskelemaan. Taloudellisesti olisi ollut aivan mahdotonta järjestää asiaa mitenkään muuten.

Esteettömyyskartoittajan pätevyys


Hyvinvointiteknologian opinnoista sitten löytyikin minulle juuri tarvittavat Rakennetun ympäristön esteettömyys -opinnot. Näistä opinnoista saan haluamani esteettömyyskartoittajan pätevyyden. Toki tässä tulee paljon muitakin, itselle aivan uusia aineita opittua ja on ollut hienoa jakaa muiden opiskelijoiden kanssa tietotaitoja omista ammateista. Varsinkin kun sitä pääomaa on monelle kertynyt monia vuosia. Mutta omaa työuraani ajatellen, voisin tehdä joskus esteettömyyskartoittajan / -asiamiehen tehtäviä omassa kaupungissani. Ja jos sellaista ei vielä löydy, niin ainahan voi sellaisen toimen pistää vireille...

Opiskelut ovat vielä puolimatkassa, mutta olen tykännyt taas vuosien tauon jälkeen opiskelusta. Kesäloman jälkeen oli toki haasteellista taas orientoitua opiskelemaan, kun rästitehtäviäkin oli kasaantunut perhe-elämän haasteiden vuoksi. Vaikka aina ei mene niin kuin on suunnitellut, on hyvä että opettajat kannustavat ja tukevat opiskelua ja tsemppaavat jatkamaan, vaikkakin sitten omassa tahdissa. Tieni on avoin uusiin haasteisiin.


Teksti: Serenella Forma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti